Главна » Париж - един безкраен празник

Париж - един безкраен празник

Посетете новия ни сайт WWW.ROMANTICHOLIDAYS.EUПАРИЖ – ЕДИН „БЕЗКРАЕН ПРАЗНИК“!

Посещението на Париж е истинско пиршество за сетивата и емоциите, така както е въздействал и на Хемингуей, за който този град е „безкраен празник.“ Всеки от нас идва с определена нагласа в „Града на светлината“ и с програма максимум за посещение на забележителности и музеи, а времето никога не стига, но най - емблематичните от тях не се пропускат и са първи в списъка ни: Айфеловата кула, Лувъра, Катедралата Нотр-Дам, Латинския квартал, Монмартр и Сакре Кьор, Мостовете и кейовете на Сена, Триумфалната арка и най - известният булевард „Шанз Елизе“, музея „Орсе“.

Айфеловата кула е най-посещаваната забележителност в Париж – с над 240 милиона души. Проектирана от Густав Айфел за Световното изложение през 1889 година и в чест на стогодишнината от Френската революция, кулата се превръща в най-новаторското съоръжение на своето време. Предвидено било да се демонтира след 20 години, но интересът бил колосален – за първите две години е посетена от 2 милиона души и така до ден днешен. С височина от 324 метра и 10 100 тона Айфеловата кула е построена само за 2 години, 2 месеца и 5 дни. Кулата има три етажа, 1665 стъпала, асансьорите изминават всяка година разстояние, равно на два и половина пъти обиколката на Земята. Кулата е снабдена с 10 000 крушки, за билети се изразходват годишно 2 тона хартия, пребоядисва се на всеки 7 години с 60 тона боя, по време на буря има 15 см. отклонение, а през лятото желязото се разширява и увеличава височината с 8 см. Айфеловата кула остава най-високата в света до 1930, когато е построен Крайслер билдинг в Ню Йорк.

Лувър - един от най-големите музеи в света, построен през векове на кралско управление. Близо шест столетия Лувърът е кралска резиденция и всеки крал променя, разширява и обновява направеното от предшествениците. В Лувъра са събрани художествени и исторически реликви от цял свят. Той може да бъде наречен универсален, тъй като колекциите му покриват огромни географски и времеви пространства – от Западна Европа до Иран, Персия, Египет и Близкия изток. Най-известните експонати са каменната колона със закони на вавилонския владетел Хамурапи, Венера Милоска, богинята Нике от остров Самотраки, разбира се шедьовъра на Леонардо „Мона Лиза“ . Сега в Лувъра има около 300 000 експонати, от които само 35 000 се представят пред публика. Изчислено е, че за пълното разглеждане на музея са необходими 14 дни! През 1989 г. в центъра на двореца е построена стъклена пирамида по проект на американския архитект Пей и по инициатива на президента Франсоа Митеран. Ежегодно Лувъра се посещава от 7 милиона туристи и гости.

Катедралата Нотр-Дам – величествено се извисява в центъра на остров Сите – географски и исторически център на Париж, точно там където се е зародил града преди 2000 години. Началото е поставено през 1160 година по инициатива на епископ Морис Сюли, осветена от папата през 1163, Парижката Света Богородица се превръща в шедьовър на френската готическа архитектура. Строителството е завършено през 1345 година. Централната фасада е с три великолепни портала, увенчани с две еднакви кули високи 69 метра, най-голямата камбана в южната кула е с тегло 15 тона. Забележителни са витражните розети от 13 век . В съкровищницата се съхраняват Трънения венец, свещения гвоздей и парче от Христовия кръст. Нотр-Дам е свидетел на важни събиния от живота на Париж – тук през 16 век се състои сватбата между Маргьорит Валоа и Анри Наварски, който обаче чака навън, тъй като не е католик.През 1804 г. тук е коронясан Наполеон Бонапарт, а през 1970 в Катедралата е извършено опелото на генерал Дьо Гол.

Вижте нашите предложения за екскурзии до Париж през 2019г


Уеб Дизайн: ПроСтудио