Главна » Ню Грейндж

Ню Грейндж

Посетете новия ни сайт WWW.ROMANTICHOLIDAYS.EUНюгрейндж е каменна постройка намираща се в долината Бойн, графство Мийт, Ирландия. Тя е построена около 3200 г. пр.н.е. по време на периода на неолита, което го прави по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди. Нюгрейндж е голяма кръгла могила с каменен коридор и зали вътре. Могилата е обградена от "бордюри", гравирани с произведения на изкуството.
Археолозите определят Нюгрейндж като гробница, обаче Нюгрейндж сега е признат да бъде много повече от една гробница. По-подходящо е да бъде наречен древен храм, място от астрологическо, духовно, религиозно и церемониално значение.
През зимното слънцестоене в най-краткия ден на годината, малко след разсъмване слънчевата светлина попада направо върху погребалната зала. На разсъмване, от 19 декември до 23-ти, тесен лъч светлина прониква през покрива и достига вътрешността на залата, след това постепенно се разпространява до най- задната част. Това събитие продължава 17 минути, като се започне около 9 сутринта. Точността на Нюгрейндж като устройство за отчитане на времето е забележителна. Нюгрейндж е включен в списъка на Юнеско за световното наследство.
Намерението на земеделските производители в каменната ера, които строят Нюгрейндж е било несъмнено да отбележат началото на новата година. Нюгрейндж е мощен символ на победата на живота над смъртта.
Забележителен е камъкът пред входа на могилата. Той се счита за един от най-забележителните камъни на мегалитното изкуство. Като цяло това е един уникален мегалитен комплекс, възход на инженерната техническа мисъл.
След първоначалното му използване Нюгрейндж е преоткрит през 1699 г. През 1970 г. предната част на паметника е реконструирана.

Вижте нашите предложения за екскурзии до Ню Грейндж


Уеб Дизайн: ПроСтудио