Главна » Боромеови острови

Боромеови острови

Посетете новия ни сайт WWW.ROMANTICHOLIDAYS.EUНа кратко разстояние с корабче от старинния курортен град Стреза се намират изумително красивите Боромеови острови. В началото на 17 век те стават притежание на аристократичния род Боромео.
Нашата езерна екскурзия започва с Изола Мадре. Той е най-големият по територия, зает почти целия от превъзходна Ботаническа градина с редки растителни видове: рододендрони, бамбук, азалии, магнолии и един огромен Кипарис от Кашмир. Сред тази пищна растителност се разхождат пауни, фазани, прелитат папагали.
На края на острова се намира дворец на Боромеите от 18 век, в сянката на внушителен кипарис. Прави впечатление, че дървото се поддържа от стоманени въжета, като причината за това е опустошително торнадо през лятото на 2006 година, което изкоренява кипариса. Много скоро цялата градина е възстановена напълно, а Кипарисът е издигнат с помощта на хеликоптер и укрепен със стоманени въжета. Непосредствено до двореца се намира и семейният параклис.
Корабчето ни отвежда до Изола Белла. От една гола скала той се превръща в перлата на Лаго Маджоре, след като в началото на 17 век граф Карло Трети Боромео решава да направи подарък на любимата жена Изабелла Адда. Първоначално островът носи нейното име, но постепенно започват да го наричат просто „Белла“- Красивия остров.
По време на нашето посещение ще имаме възможност да разгледаме просторния бароков дворец на графовете Боромео, пищно декориран с красиви старинни мебели, живопис, фламандски гоблени, полилеи от Муранско стъкло. Дворецът датира от 1632 година , но през вековете е разширяван и отлично поддържан от наследниците на фамилията. През 1797 година за една нощ тук са отседнали Наполеон Бонапарт и Жозефина заедно със свита от 60 човека. В подземието на палата ще попаднем в приказна атмосфера на морско дъно – всичко от пода, колоните и тавана е покрито с мрамор, мозайки, раковини и камъчета – 6 помещения, които са служели първоначално за прохладен отдих през летните месеци.
Най-забележителното предстои – градините на двореца: Цветната английска градина, градината с азалиите, градината на Амур. Там достолепно се разхождат бели пауни, които от векове са постоянни обитатели на това красиво място.
В центъра на градините се извисява така наречения Амфитеатър, напомнящ голяма раковина, осеян със скулптури, a на върха е издигнат Еднорога – хералдическият символ на графовете Боромео.
Поизморени от толкова красота, може да отдъхнем на чаша ароматно кафе в градината до графската вила в компанията на белите пауни.
Последният езерен остров Isola dei Pescatori, Рибарския, очарова с простота и непринуденост, а тесните улички и рибарски къщи носят своеобразна романтична атмосфера. Той е бил заселен от рибари, много преди другите два острова и до сега там живеят около 60 човека.
Между Изола Белла и Пескатори се забелязва миниатюрно островче Маргера, по-известно като островче на Любовта – Isolino dell'Amore.

Вижте нашите екскурзии, които включват Боромеовите островиУеб Дизайн: ПроСтудио